Składniki

Ciasto

  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka
  • 150 g mąki
  • 80 g masła
  • 100 g cukru
Dodatki
  • 600 g rabarbaru
  • cukier puder

Przygotowanie

  • Masło wyjąć wcześniej z lodówki (musi być miękkie) Okrągłą lub kwadratową foremkę o średnicy 24/26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Przygotować kruszonkę: miękkie masło wymieszać z mąką oraz cukrem, tak aby gródki delikatnie rozsypywały się w dłoniach.
  • Ciasto: Ubijać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez ok. 8 minut. Nie przerywając ubijania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu, czyli cały czas intensywnie ubijać masę.
  • Zmniejszyć obroty miksera do średnich i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując do połączenia się składników w jednolite ciasto.
  • Przełożyć je do formy, na wierzchu rozłożyć pokrojony na plasterki rabarbar. Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 60 minut, do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem.