Składniki na ciasto na pierogi:

 

3 szklanki mąki

dwie szczypty soli

dwie szczypty pieprzu

1 szklanka gorącej, przegotowanej wody

1 jajko

2 łyżki oleju

Mąkę, sól i pieprz wsypać do miksera, zalać gorącą wodą i mieszać. Po chwili wbić jajko i dodać olej, ciągle mieszając. Miksera używamy, by się nie poparzyć. Przełożyć ciasto z miksera na stolnicę podsypaną mąką i zagnieść kulę. Zostawić na podsypanej stolnicy na ponad pół godziny. W tym czasie robić farsz.

Farsz szpinakowo – serowy:

miska świeżego szpinaku, może być również mrożony

10-15 dag sera żółtego najlepiej startego

3-4 ząbki czosnku

2 cebule

sól

pieprz

olej

 

Szpinak opłukać i wrzucić do lekko posolonej wrzącej wody, po  3 minutach wyciągnąć z wody. Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć, wcisnąć czosnek, przełożyć odcedzony szpinak, doprawić i lekko podsmażyć.

Wystudzić farsz, by dodany później ser się nie rozpuszczał. Dopiero na koniec dodać starty ser żółty.

 

Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i wycinać kółka. Nakładać farsz i lepić pierogi. Gotować we wrzątku (można dodać łyżkę oleju), po wypłynięciu pierogów, ok 3 minut.