Mufinki szarlotki to niezwykle proste do sporządzenia babeczki, które rozpływają się w ustach.

Składniki:

  • 1 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie sypkiego cynamonu
  • 3 jabłka
  • 3-4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Rozwiń ciasto francuskie i całe posyp cynamonem, ponownie zwiń. Zwinięte ciasto pokrój na plastry 1 cm. Plasterki połóż koło siebie i rozwałkuj tak aby się połączyły. W rozwałkowanym cieście wytnij szklanką kółka. Każde wycięte kółko ułóż w dołku blaszki mufinkowej. W między czasie obierz jabłka, pokrój w malutką kostkę i wrzuć do garnuszka, posyp cukrem i cynamonem i duś do miękkości. Na ciasto, którym wcześniej wyłożyłaś mufinkowe dołki nałóż po łyżce uduszonych jabłek i przykryj kolejnym krążkiem ciasta. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 160 st przez około 20-30 minut, aż do zrumienienia się mufinek. Po ostygnięciu babeczek posyp je cukrem pudrem. Smacznego